Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2019 16:43 - Изкуственият интелект /ИИ/ има потенциал да обогати живота ни по толкова много начини – стига да го използваме правилно
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Правилно използвани, технологиите с ИИ имат мощта да обогатяват живота ни.

Ако не сте го усетили досега, не сте ли чули поне гласа му който Ви води всеки ден?

Кой ще Ви придружава на пътувания, ще прочете заради Вас, ще Ви помогне да пазарувате? Кой ще се адаптира към ежедневието Ви когато избирате ризата си, ще Ви информира за най-добрите места за ядене и дори не забравя да запише Вашето любимо телевизионно предаване докато се храните?

Много технологии  вече са на такава степен на развитие, че позволяват седем милиона слепи и хора с увредено зрение в арабския свят да водят независим живот.

Алгоритми за машинно обучение могат да дефинират модели на поведение и да предскажат от какво бихте се нуждаели в бъдеще. Софтуер за разпознаване на мимиките на лицето може да идентифицира емоции. В редица фирми, в партньорство с ИИ, са разработени операционни системи, които се адаптират към гласа на потребителя и реагират по различен начин според контекста на разговора. Сега те могат да разговарят на всеки език, вкл. и на арабски.

На Световния икономически форум, в доклада за бъдещето на работните места, специално внимание бе обърнато на т.н. „Отключен потенциал“.

 

Навсякъде по света има отчаяна нужда от професионални  учители с опит да развият уменията и компетенциите, необходими за бъдещето. ИИ може да замести тези учители за всякакви образователни програми в съответствие с конкретните нужди и талантите на всяко отделно дете.

Свързан към правилния софтуер, всеки ученик може да взаимодейства с виртуален учител, програмиран съобразно неговите способности и интереси. Само си представете какъв неизползван потенциал съществува, който чака да се оползотвори.

Тези възможности на ИИ могат да се прилагат към почти всяка обществена услуга - висококачественото здравеопазване не трябва да бъде недостъпно за тези, които са отдалечени от голяма болница. Софтуер за диагностика може да помогне на пациенти, като идентифицира случаите, които изискват експертиза от медицински специалист. Новите  комуникационни технологии и роботи биха могли да извършат операция на пациент на разстояние до 1000 километра.

Същото важи и за услугите на публичните органи. Напр. в Естония всеки гражданин има цифров идентификационен номер и всички услуги на ниво правителство се извършват он-лайн. Така бюрокрацията на практика абсолютно изчезва. 

ИИ имат потенциал да направи нашия свят по-безопасен.  Напр. полицията в Дубай използва камери с ИИ за да контролира криминалното поведение в различните сектори. ИИ  идентифицира нарушителите, използвайки лицево разпознаване и така през 2018 са арестувани 319  подозрителни лица, с което престъпността в страната е намаляла с 95.5%.

Ние сме изправени пред 2 свята – на традиционните методи за правене на неща, но този модел динамично се изменя и ние не си даваме сметка какво предстои.  Решенията и изборът, които правим в настоящия момент ще определят какъв ще бъде светът утре, а нашата генерация има огромната отговорност да реализира правилните промени.

Едно нещо е сигурно – ИИ може да служи като наш помощник, за да подпомогне човешкия ни опит, вместо да бъде разглеждан като съперник. И ако прогнозите са, че машините и алгоритмите ще изместят около 75 работни места към 2022, то те пък показват, че ще се  създадат нови 133 милона. Затова нашите усилия следва да бъдат наосчени към пре-квалификация на работната сила, за да я подготвим за тези нови работни места.

Да вземем примера със само-управляемите коли. Те имат потенциал да направят  транспорта по-безопасен, по-ефикасен и по-щадящ околната среда. Въпросът е какво ще се случи с настоящите шофьори – ако не изберем правилния път, те шще останат безработни. Ако подходим интелигентно – ще ги обучим и ще им дадем нови умения, подходящи за това което предстои в бъдеще.

Важен компонент за успеха на ИИ е точността и адекватността на даннити, с които той оперира. ИИ се учи от данните, и ако те не са коректни, той ще получи грешни уроци.

Огромно количество данни бяха създадени в послединте години и натрупването им във времето се ускорява драстично.  През 2020 се очаква всеки индивид на земята да генерира около 1.7MB данни всяка секунда!

Логично, много хора чувстват че техният свят се променя твърде бързо и са загрижени, че колкото повече разчитаме на новите технологии, ИИ, алгоритмите за машинно обучение и компютрите, толкова повече губим чисто човешките си качества.

Тази реакция е разбираема, но тя не вижда глобалната световна картина. Ние сме свикнали да бъдем разглеждани като икономически единици, третирани по един  и същи начин.  Но ИИ има силата да ни позволи да персонализираме връзката си и ни правят специални "клиенти" както ни разглеждаха едновремешните местни магазинери на бакалии. 

Нещо повече, ИИ има потенциала да ни даде нещо още по-ценно – времето да опитаме добрите неща в живота като ни предлага самонастройващи се съдомиялни машини, перални машини и какво още не, за да можем да  се отдадем на най-важните и смислени човешки неща в живота.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1565968
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930